Zeeuws oesterseizoen geopend: tafeloester in de lift
Innovatieve teeltmethode speelt in op de stijgende vraag naar oesters
YERSEKE, 25 september 2025 – Het nieuwe Zeeuwse oesterseizoen is officieel van start gegaan. Vanaf vandaag kunnen fijnproevers opnieuw genieten van de platte oester, de creuse én de populaire tafeloester. Die laatste is het succesverhaal van de voorbije jaren: een innovatieve teeltmethode die niet alleen een romige, stevige oester oplevert, maar ook een antwoord biedt op de hinder van de Japanse oesterboorder. Deze roofslak uit Azië speelt de oesterkweek in de Oosterschelde al jaren parten.
De tafeloester verovert in snel tempo zijn plek naast de klassieke Zeeuwse soorten. Oesterkweker Markus Wijkhuis: “We streven ernaar om dit jaar 1 miljoen tafeloesters aan te leveren. Samen met de traditionele bodemkweek van mijn partner Maurice Boone zitten we weer op volumes van vóór de komst van de oesterboorder. Bijna een derde daarvan komt intussen van de tafels.”
Tafeloester: innovatie uit Zeeland
De groeiende productie van tafeloesters speelt in op de stijgende vraag naar oesters, waarvan het grootste deel nog altijd van de bodemkweek komt. Toch blijkt de tafelteelt dé manier om bedreigingen zoals de Japanse oesterboorder de baas te blijven.
“Meer dan tien jaar geleden werd ons kweekbedrijf en dat van anderen zwaar getroffen door vraat van de oesterboorder. Kweek los van de bodem bleek de oplossing”, vertelt Wijkhuis. “Maar vanzelf ging dat niet. De afgelopen jaren hebben wij stap voor stap geleerd om te gaan met invloeden zoals watertemperatuur en stroming.”
Het kweken op tafels is arbeidsintensief en vraagt geduld. Van broed tot consumptie duurt het twee tot drie jaar. De oesters groeien in fijnmazige zakken, die regelmatig worden opgeschud. Daardoor groeit de schelp trager en gaat de energie vooral naar het vlees: het geheim achter de volle, romige smaak.
Oesters populairder dan ooit
Ook de markt zit mee. Trendwatcher Anne van de Vijver: “Oesters passen perfect in de tijdsgeest: lokaal, betekenisvol en betaalbare luxe. Jongere generaties koppelen het bovendien aan beleving en lifestyle. Een oester is niet zomaar een hap, het is een ervaring die je graag deelt.”
Zeeuwse oesters in een notendop
Soorten
• Platte Zeeuwse – exclusief, delicaat van smaak, de ‘koningin onder de oesters’
• Creuse (holle oester) – de meest voorkomende, vol en zilt van smaak
• Tafeloester – relatief nieuw in Zeeland, gekweekt in de Oosterschelde, romiger van smaak
Kweekmethodes
• Bodemkweek – traditioneel, de oesters groeien op de zeebodem
• Tafelkweek – innovatie boven de bodem, de oesters groeien in zakken of mandjes, arbeidsintensief
Productie per jaar
• Platte Zeeuwse: 1,5 tot 2 miljoen stuks
• Creuse: 15 tot 20 miljoen stuks
• Tafeloesters: ca. 5 miljoen stuks
Seizoen
• Platte en creuse: september – april
• Tafeloester: het hele jaar beschikbaar



Voor meer informatie
Yannick Speelmans I RCA PR I yannick.speelmans@rcapr.be I +32 497 660 886