Persvaart in Yerseke: start Zeeuws oesterseizoen 2025
Persuitnodiging: Donderdag 25 september - 09.15-13.30 uur - Yerseke

- De Oosterschelde op met een oesterkweker: ontdek de groei van de kweek op tafels
- Trendonderzoek: waarom jonge generaties opnieuw voor oesters kiezen
- Livemoment: de allereerste Zeeuwse oesters van seizoen 2025 opgevist en overhandigd
Op 25 september gaat in Yerseke het nieuwe seizoen van de Zeeuwse oester van start. We nodigen je uit om dat vanop de eerste rij mee te maken. Samen met oesterkweker Markus Wijkhuis ga je de Oosterschelde op, waar hij je toont hoe de kweek op tafels (off-bottom kweek) steeds belangrijker wordt. Deze methode werd tien jaar geleden ingevoerd als antwoord op de oesterboorder, een roofslak die de oesters op de bodem bedreigt.
Trendwatcher Anne van de Vijver licht vervolgens toe waarom vooral jongere generaties opnieuw massaal voor oesters vallen. Daarna vist oesterkweker Maurice Boone (YE 155) de allereerste Zeeuwse oesters van het seizoen op. We sluiten af met een unieke lunch op een zandplaat midden in de Oosterschelde. Chef Stefan de Graaf (ex-Pure C en Syrco BASÈ Bali, nu Bistro NOST in het Zeeuwse Tholen) serveert er een oesterproeverij en lunch.
PROGRAMMA (het tij bepaalt het vroege vertrek)
- 09.15 uur Inschepen bij oestervisser Markus Wijkhuis, haven Yerseke
- 09.30 uur Vaartocht naar oestertafels, uitleg tafelkweek en presentatie onderzoek
- 10.15 uur Bezoek oestertafels en uitleg over 2- tot 3-jarig kweekproces
- 11.00 uur Doorvaart naar perceel voor eerste oogst
- 11.30 uur Opvissen eerste Zeeuwse oesters 2025 door Maurice Boone
- 12.15 uur Lunch & oesterproeverij op zandplaat door chef Stefan de Graaf
- 13.30 uur Terug in haven, einde
LOCATIE
Ponton (met rode kraan), Dregweg 2, Yerseke – schip C’est la Vie
INSCHRIJVEN
Graag een seintje bij Yannick Speelmans van RCA PR, telefonisch op +32 497 66 08 86 of via mail naar yannick.speelmans@rcapr.be. Geef ook even je schoenmaat door voor een passend waadpak.