Persuitnodiging: opening nieuwe seizoen Zeeuwse oesters 2024

DONDERDAG 26 SEPTEMBER • 09.45 – 14.00 UUR • YERSEKE

• Voorstelling nieuwe manieren om oesterbroed (jonge oesters) in te vangen,
toelichting door onderzoekers en oesterkweker

• Opvissen eerste Zeeuwse oesters seizoen 2024
met proeverij door topchef Jeroen Achtien (Inter Scaldes, Michelin**)

Met het imago en de afzet van Zeeuwse oesters gaat het goed. Oesters eten wordt ook steeds hipper onder jongere consumentengroepen. De kweek van de Zeeuwse oesters kent uitdagingen maar laat ook heel wat innovaties zien. De Nederlandse Oestervereniging nodigt je van harte uit om op donderdag 26 september de eerste Zeeuwse oesters van het nieuwe seizoen in de Oosterschelde te proeven én geeft je de laatste ontwikkelingen en innovaties in de Nederlandse oestersector mee.

Voorafgaand aan de vaartocht krijg je alternatieve, noodzakelijke manieren van invang van oesterbroed gepresenteerd en toegelicht door onderzoeker Eva Hartog van HZ University Applied Sciences en oesterkweker Hans Nelis. Doel is om de oesterpopulatie op verantwoorde wijze in stand te houden en het hoofd te bieden aan natuurlijke vijanden. De kweek van oesters in de Oosterschelde gebeurt daarom gedeeltelijk op ‘tafels’, maar ook de invang van oesterbroed (jonge oesters) verloopt steeds meer van de bodem af.

Tijdens de vaartocht naar de percelen krijg je een beeld van het werk dat nodig is om na drie jaar een smaakvolle oester te kunnen oogsten. Topchef Jeroen Achtien (Inter Scaldes, Michelin**) serveert na de vaartocht enkele bijzondere bereidingen met de eerste zilte schelpdieren van het nieuwe seizoen.

PROGRAMMA ​

09.45 u - Ontvangst met koffie bij het ponton van De Oesterij aan de Oosterschelde

10.00 u - Welkom door Kees van Beveren (voorzitter Nederlandse ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Oestervereniging)

10.05 u - Presentatie en uitleg over nieuwe methodes om oesterbroed in te vangen door onderzoeker Eva Hartog (HZ University Applied Sciences) en oesterkweker Hans Nelis

10.30 u - Per bus naar opstapplaats schip voor vaartocht naar oesterpercelen ​
​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ - Opvissen nieuwe oogst Zeeuwse oesters
​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ - Opensteken en proeven van de eerste Zeeuwse oesters 2024 

12.15 u - Terug in de haven van Yerseke, per bus naar De Oesterij

12.30 u - Aankomst in De Oesterij - Proeverij van oesters bereid door topchef Jeroen Achtien (Michelin**)

14.00 u - Einde persprogramma

LOCATIE ONTVANGST

Ponton bij De Oesterij, Havendijk 12, Yerseke

INSCHRIJVING

Beleef je graag de start van het nieuwe seizoen Zeeuwse oesters mee? Graag een seintje dan bij Marie Piton van RCA, telefonisch op het nummer 0473 23 82 78 of via mail naar marie.piton@rca.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Nederlandse Oestervereniging