Persuitnodiging: Opening nieuwe seizoen Zeeuwse oesters 2023

Donderdag 28 september 2023, 10.00 – 13.45 uur Yerseke

Locatie ontvangst: Hatchery Roem van Yerseke, Groeninx van Zoelenstraat 36, Yerseke

 

De Nederlandse Oestervereniging nodigt je van harte uit om op donderdag 28 september de eerste Zeeuwse oesters van het nieuwe seizoen in de Oosterschelde mee op te vissen en te proeven. Voor de vaartocht kan je ook het enige Nederlandse broedhuis voor schelpdieren (schelpdierhatchery) bezoeken, waar oesterlarven worden opgekweekt tot babyoesters. Topchefs Thijs Meliefste en Laurent Law serveren na de vaartocht enkele bijzondere bereidingen met de eerste zilte schelpdieren van het nieuwe seizoen.

Zeeuwse oesters worden in Nederland steeds populairder, al blijft België de belangrijkste afzetmarkt. Bij de kweek ervan vinden vele innovaties plaats. Doel is om op die manier de oesterpopulatie op verantwoorde wijze in stand te houden en het hoofd te bieden aan natuurlijke vijanden. De kweek van oesters in de Oosterschelde gebeurt daarom gedeeltelijk op zogenaamde tafels. Sinds enige jaren brengt Roem van Yerseke bovendien als enige met succes oesterlarfjes groot tot babyoesters.

Tijdens de vaartocht naar de percelen in de Oosterschelde vertellen oesterkwekers over het intensieve werk dat nodig is om na drie jaar een oester te kunnen oogsten. Ook wordt een tafel gelicht waarin oesters opgroeien die hun oorsprong vinden in het broedhuis.

De eerste oesters van het seizoen worden direct na het opvissen aan boord van de YE100 uitgeserveerd door de Zeeuwse oesterzusjes. Aan de kade, bij De Oesterij, bereiden chefs Thijs Meliefste (van Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk) en chef Laurent Law (van Amuzee in Zeebrugge) enkele exquise gerechten met deze zilte delicatesse.

 

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

  • 09.45 u ​ Ontvangst met koffie bij schelpdierbroedhuis/hatchery Roem van Yerseke, Groeninx van Zoelenstraat 36, Yerseke
  • 10.00 u ​ Welkom door Kees van Beveren, voorzitter Nederlandse Oester Vereniging
    • start rondleiding door de oesterbroedplaats door Nienke Bakker en Pieter Geijsen
  • 10.45 u ​ Per bus naar opstapplaats YE 100 in de haven van Yerseke
  • 11.00 u ​ Ontvangst aan boord van de YE 100
  • 11.15 u ​ Vaartocht naar oesterpercelen voor het lichten van hangende oestermand met oesters uit broedhuis
    • Opvissen van de nieuwe oogst Zeeuwse oesters
    • Opensteken en proeven van de eerste Zeeuwse oesters 2023 ​
  • 12.15 u ​ Terug in de haven van Yerseke en per bus of te voet naar De Oesterij
  • 12.30 u ​ Aankomst bij De Oesterij
    • Proeverij van oesters bereid door chefs Thijs Meliefste en Laurent Law 13.45 u ​ Einde programma

 

ANTWOORD

Kom je de nieuwe oogst Zeeuwse oesters opvissen in Yerseke? Graag een seintje bij Yannick Speelmans van RCA, telefonisch op het nummer 0497 66 08 86 of via mail naar [email protected].

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Nederlandse Oestervereniging