Het nieuwe oesterseizoen is geopend

Belgen zijn de grootste afnemers van de Zeeuwse oesters

Het oesterseizoen is goed gestart met een mooie kwaliteit en een vlotte afzet. Dat mocht ook Vlaams minister Hilde Crevits donderdag zelf ervaren tijdens de oogst van de allereerste Zeeuwse oesters. In Yerseke, het mekka van de Zeeuwse oester, werden de eerste oesters geoogst… om daarna naar België te vertrekken. Want met een geschatte afzet van ruim 60% blijken Belgen – net zoals bij de mosselen – de grootste fans van deze Zeeuwse delicatesse uit de zee.

Eerste Zeeuwse oesters geoogst
Wat smaakvolle oesters betreft, heeft Zeeland een reputatie hoog te houden. Zeeland is de enige provincie in Nederland waar oesters worden gekweekt, jaarlijks goed voor een productie van 20 tot 25 miljoen stuks. Daarmee neemt de oester maar een bescheiden plaats in binnen het palet van visserijproducten in Zeeland – de productie van de Zeeuwse mosselen bedraagt bijvoorbeeld al snel 50 miljoen kilo per jaar.

“Maar dat neemt niet weg dat Belgen helemaal weg zijn van de typische zilte smaak van de Zeeuwse oester”, vertelt Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. “Van de totale verkoop, dus inclusief de import uit landen als Ierland, Engeland, Denemarken en Frankrijk, gaat zo’n 60 tot 70% naar België. We zijn dan ook blij met de start van het nieuwe seizoen, dat er zeer beloftevol uitziet.”

Donderdag werden de eerste oesters aan boord gehaald, in aanwezigheid van Vlaams minister Hilde Crevits. Kees Van Beveren: “We kunnen spreken van een mooie kwaliteit dit jaar. De oesters zijn goed gevuld en heerlijk van smaak.” De oesterkwekers in Zeeland beschikken vandaag over 550 hectare percelen in het Grevelingenmeer en 1.550 hectare in de Oosterschelde. Alle Nederlandse oesters zijn MSC-gecertificeerd, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn.

Wist je dat oesters…

… in oesterputten bewaard worden om vers te blijven? Na te zijn geoogst, bewaren de handelaren de oesters in betonnen oesterputten. Daar staan ze in kratten gestapeld, in vers zeewater. Twee maal daags wordt er vers water uit de Oosterschelde toegevoerd en afgevoerd.

 … van nature niet ovaal zijn? Als de oesterlarfjes na een paar weken naar de bodem zakken door het toenemende gewicht van hun schelp, hechten ze zich vast op mosselschelpen die de oesterkweker heeft uitgezaaid. De Zeeuwse oester is van nature een puntige oester die rechtop in de bodem staat. Maar door de oesters van perceel naar perceel te verplaatsen, krijgen ze niet de kans om rechtop te gaan staan en worden ze ovaal van vorm.

... hermafrodiet zijn? Deze weekdieren beginnen hun leven als mannetje en worden dan vrouwtje, afhankelijk ook van de temperatuur en de voedselomstandigheden.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Nederlandse Oestervereniging